Pro manažery podniků ale i "manažery" svých vlastních životů
O tom, co se nám děje v hlavě nevíme skoro nic. Naše vědomí, náš obraz o sobě i o světě kolem nás vzniká v našem mozku. Umíme s ním pracovat? Umíme s ním žít? A umíme vyjít vstříc mozku lidí kolem nás, aby se nám dohromady snadněji žilo?

Víc o tom, kde jste se to ocitli, se dočtete v úvodním slově a svou cestu zkuste hledat na záložce Jak se tu orientovat.


slepené z materiálů Wikipedia o frenologii (dnes už jednoznačně zařazené mezi pavědy, ale přitom tak krásně ilustrativní!)

úterý 23. února 2010

Pár slov jako základ - co vás tu čeká


>> Vize mého snažení -- Proč o mozku -- Jak na to <<

Asi by bylo dobré začít pár slovy o tom, co zde můžete očekávat.
Vychází to samozřejmě z toho, kdo jsem. Měli byste vědět, že nejsem vzděláním ani psycholog, ani neurolog. Vyšel jsem z IT a posledních 20 let dělám s lidmi a pro lidi. Jsem konzultant, kouč, projektový manažer a dodavatel netradičních vzdělávacích seminářů. Pracoval jsem v "prestižních" IT a konzultačních firmách u mnoha globálních i našich zákazníků, opravdu hodně jsem se díky nim naučil a prožil, ale o mnoha dalších věcech jsem ani nevěděl, stále mi moc chybí a teď je pracně objevuji.

Mojí představou o tomto blogu je zprostředkovat nové, údiv vzbuzující poznatky o fungování našeho mozku z mnoha sousedících a prolínajících se oborů neurověd, psychologie, sociologie a filozofie nám všem, kteří jejich výsledky potřebujeme v životě používat, ale nemáme na to dost času zvládnout a zpracovat ve svých myslích přísun odborných informací z knih, webu, časopisů a přednášek. Nemáme prostě volnou kapacitu mozku (proč si ji nezkusit uvolnit!), dost času a dostatečně široké vzdělání pro porozumnění odborné terminologii a příliš mnoha novým pojmům.
Ale stále jsme mezi lidmi, pracujeme s lidmi a chceme být s lidmi v pohodě a potřebujeme to co nejlépe umět, cítit a žít.

Všechno, co bych vám chtěl přinést vychází tedy především
   1. z mého vidění světa,
   2. z mých minulých zkušeností,
   3. z toho, co jsem se snažil během života naučit,
   4. z množství podnětů, které v poslední době dostávám,
   5. a hlavně z přetlaku a nadšení, které v sobě cítím při čtení a poslouchání všech těch nových věcí týkajících se vlivu fungování našeho mozku na to, kdo jsme, co a jak prožíváme, jak se chováme, jak myslíme, jak komunikujeme, jak řídíme a vedeme lidi (pokud je to součástí naší práce), vytváříme si vztahy s nimi a daří se nám nebo nedaří být ve svém světě těmi, co chceme být.
A tím jsme všichni (prostřednictvím svého mozku) svého štěstí strůjci...

Budu moc rád, když
- vám to bude k něčemu užitečné (i každý máme svůj způsob myšlení a zkušenost je nepřenositelná a znalost jen v omezené míře v podobě vědomosti )
- budete mít chuť mi za každým příspěvek sdělit své zkušenosti a názory na probírané téma
- vy, co víte o dané oblasti víc než já, si dáte práci a sdělíte nám v diskusi za příspěvkem své znalosti a myšlenky - ku prospěchu všem, kdo to budou případně číst dále. Vaše vstupy budu pečlivě probírat a článek rád upravím (s uvedením vašeho spoluautorství), aby zrál podobně, jako zraje společným úsilím Wikipedia.
Nemohu vám slíbit absolutní vědeckou preciznost sdělení, protože by přestal být jejich obsah pro nás laiky srozumitelný (a mnohdy bych to ani se svým mozkem a se svými znalostmi nedokázal), ale budu vždy pečlivě uvádět odkazy na zdroje s odbornějším základem, z kterých jsem vycházel. Prosím proto skutečné specialisty o shovívavost a toleranci (smiřme se s obecnou správností tvrzení ve prospěch přehlednosti a srozumitelnosti).
Mohu vám slíbit, že budu při psaní vždy vycházet z možností našeho mozku pro usnadnění srozumitelnosti a využitelnosti v praxi tak, jak je poznávám a učím se je používat
s ohromením a nadšením, které bych si přál přenést i na vás.

zatím žádný komentář - přidejte svůj!